Over ons

Ontstaan

De Nationale Jeugd Blaaskapel ‘Die Jungen Bläser’ is in 2017 opgericht, toen nog onder de naam Jeugd Blaaskapel Noord-Nederland, toen de KNMO met de vraag kwam of er niet een jeugd blaaskapel opgericht kon worden om de blaaskapellenmuziek te promoten. Een half jaar verder, in de zomer van 2017, zaten we voor het eerst bij elkaar. Dat was toen nog op projectbasis met een wisselende samenstelling. In die beginperiode is er gezocht naar de juiste manier om verder te gaan. Om het meer structureel op te kunnen zetten is er een bestuur geformeerd en hebben we besloten om op elke vierde zaterdag van de maand te gaan repeteren in Theater de Meenthe in Steenwijk. In die beginperiode is de NJBK enorm geholpen door Theaterdirecteur Han Evers die samen met de KNMO heeft gezorgd dat we met de NJBK konden beginnen.

Een jaar later kregen we de vraag vanuit de KNMO om het landelijk op te pakken. Toen hebben we de naamsverandering doorgevoerd en is ons logo gemaakt. We zijn erg blij met het resultaat! Steeds meer hebben we een vaste groep, enthousiaste muzikanten weten te vormen die op hoog niveau de blaaskapellenmuziek ten gehore brengt. We zijn altijd op zoek naar versterkingen voor de NJBK. Ben jij een enthousiaste muzikant met minimaal een HaFaBra B/C-diploma? Vul dan nu het contactformulier in en wie weet speel jij binnenkort mee bij dit fantastische orkest.

Visie

Het doel vanuit de KNMO is als volgt geformuleerd: De NJBK moet een landelijke jeugd blaaskapel zijn met het doel de jeugd te interesseren voor de Böhmische-/Egerländer-blaasmuziek. (3 e concept organisatie Nationaal Jeugd Blaaskapel, voorjaar 2020) Ons eigen doel gaat verder dan dat. Wij willen de jeugd enthousiasmeren om zelf de blaaskapellenmuziek te gaan spelen en om meer jeugd kennis te laten maken met de blaaskapellenmuziek. Dit doen we door de jeugd op te zoeken. Dat betekent concreet dat we optredens prefereren waarbij onze doelgroep, namelijk de jeugd (tot ongeveer 30 jaar), aanwezig is.

Ons concreet doel is om binnen afzienbare tijd bij de beste blaaskapellen van Nederland te horen. Ook willen we in de nabije toekomst een optreden verzorgen op het internationale blaasmuziekfestival ‘Woodstock der Blasmusik’.
Daarnaast willen we de muzikanten die bij de NJBK spelen bekend maken met de specifieke facetten van de blaaskapellenmuziek en de muzikanten te ontwikkelen in algemene zin. Bovendien is er bij de NJBK de ruimte om je organisatorisch te ontwikkelen. De NJBK wordt namelijk gerund door de muzikanten zelf! Door mee te werken in commissies of in het bestuur proberen we ook de organisatorische kwaliteiten van muzikanten te bevorderen.

Bestuur

Voorzitter: Jan Pagters
Penningmeester: Peter van der Wal
Secretaris:
PR: Janke Dikland
Algemeen lid/Secretaris: Loes van Leeuwen
Algemeen lid/Secretaris: Camilo Hoevenaars

Contact via de contactpagina

Boekingen

De NJBK speelt op allerlei gelegenheden en evenementen. Een oktoberfest, blaaskapellenfestival en verschillende gastoptredens zijn slechts enkele mogelijkheden. Wilt u de NJBK ‘Die Jungen Bläser’ ook op uw evenement? Dat kan! Neem dan contact op met Jan Pagters (telefonisch; 06-16758764, of via de contactpagina) en informeer naar de mogelijkheden. De kalender van de NJBK wordt in overleg met de leden gemaakt en dat betekent dat we helaas niet alle aanvragen kunnen accepteren.